Home » Nieuws en info » Financieel overzicht » Heeft een financieel overzicht nut?

Heeft een financieel overzicht nut?

Financieel overzichtStel, je ziet een mooie smart-tv…

… en je droomt al weg bij de mooie mogelijkheden. De oude tv doet het nog, maar die kan lang zoveel niet als die smart-tv. Je overweegt die nieuwe tv te kopen. Maar heb je daar financieel wel rekening mee gehouden? Je huur of hypotheek moeten deze maand ook nog betaald worden. Voor sommigen is een blik op de bankrekening voldoende om te zien of het er wel uit kan. Maar dat geldt niet voor iedereen. Weet je wel wat voor kosten er nog meer aan zitten te komen. Of betaal je het van je vakantiegeld, maar had je dat geld niet ook bestemd voor je vakantie? Had je maar een financieel overzicht.

Veel mensen missen een overzicht over hun inkomsten en uitgaven. Als je voldoende inkomsten hebt en een aardige buffer hebt kunnen opbouwen, dan hoeft het ontbreken van een overzicht geen probleem te zijn, zolang er maar meer inkomsten zijn dan uitgaven. Als je inkomsten en uitgaven gelijk zijn lijkt alles goed te gaan, totdat je voor onverwachte kosten komt te staan en je buffer onvoldoende blijkt te zijn. Dan heb je dus een probleem.

Financieel overzicht

Een financieel maakt je bewust van je inkomsten en uitgaven. Deze bewustwording geeft je de mogelijkheid om geld te besparen. De besparing zorgt voor een buffer en met voldoende buffer kun je die smart-tv wel kopen. Het klinkt heel simpel, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Naast de bewustwording is er ook de wil nodig om te besparen. En die wil tot besparen staat constant op voet van oorlog met de wil om te kopen. En die wil om te kopen wordt door de commercie maar wat graag aangewakkerd. Zit je lekker achter je nieuwe smart-tv, gaat de verwarming stuk en moet vervangen worden. Je buffer is leeg en wat dan… Je bent in je eigen financiële valkuil gestapt. Had je maar een financieel overzicht, dan had dit niet hoeven te gebeuren.

Psychologisch voordeel

Naast het kunnen voorspellen wat je de komende tijd zou kunnen uitgeven biedt een financieel overzicht dus ook nog een psychologisch voordeel. Namelijk het voordeel dat je steviger in je schoenen staat tegenover de constante druk van de commercie om steeds maar te kopen. Een druk waar veel mensen onder bezwijken. Je kunt dan tenminste zien of je een uitgave kan doen, in plaats van vermoeden dat het wel zou moeten kunnen! Want met dat laatste gaat het vaak mis.

Hoe je zo’n overzicht kunt opzetten volgt in een van mijn volgende artikelen…

Overigens, als je denkt dat dit alleen voor particulieren geldt, dan heb je het mis. Het hebben van een financieel overzicht is net zo belangrijk voor ondernemers. Als is het alleen maar om te voorkomen dat het geld al is besteed voordat de belasting betaald moet worden.

Wil je contact naar aanleiding van dit artikel? Ga dan naar de contactpagina.

Wat klanten zeggen over Achter de Cijfers


Wij zijn zeer tevreden over het uitzoeken en invullen van onze belastingaangifte door Steven. Daarnaast zijn wij erg goed gecoached en kregen we uitgebreide info en uitleg over oa. Hypotheken en lijfrente. Dus ook voor advies of begeleiding zit je goed bij hem!

Ruud Hermans

ZZP-er  //  RudeForSound

Als startend ZZP-er kan ik bij Steven altijd terecht met vragen over mijn boekhouding en belastingaangifte. Top!

Inger van der Werf

ZZP-er  //  Kunstzinnige Therapie Haarlem

onze LOCATION


Pioenroos 27
2215 ZM Voorhout
0252-276020